Programma van eisen vastgoed

Sfeer

In Het Ouden Huis ontvangen bewoners met trots hun familie en vrienden. Het oogt als een wooncomplex waar gewoond wordt. Het Ouden Huis is vriendelijk ogend en uitnodigend, is met aandacht ontworpen, gedetailleerd en uitgevoerd. Dat is in alles zicht- en voelbaar. Het Ouden Huis heeft geen sfeer van een instelling. Het Ouden Huis kent geen systeemplafonds en geen kunststof plinten, geen “bedrijfs”vlag in de tuin of een groot bord op de gevel.

Context

Het Ouden Huis heeft niet meer etages dan gebruikelijk in de context van de omgeving waar het staat. Bewoners moeten zich kunnen identificeren met hun oorspronkelijke omgeving. In een dorp is twee bouwlagen een grens, in een stad of dorp met voornamelijk eengezinswoningen twee of drie bouwlagen. In een stad met veel etagebouw is Het Ouden Huis niet hoger dan wat daar in sociale woningbouw gebruikelijk is.

Ontwerp

Het Ouden Huis kan een bestaand gebouw, nieuwbouw of combinatie daarvan zijn. Het Ouden Huis omvat bij voorkeur 24 woningen, een gemeenschappelijke zitkamer, een gemeenschappelijke eetkeuken en (voor de zwaarste zorg) een gemeenschappelijke badkamer. Daarnaast is er een woning voor de zorgdragers en zijn er vier kamers voor jongeren die een leerwerk-traject volgen. De ruimten zijn zodanig gesitueerd dat bewoners elkaar gemakkelijk ontmoeten.

Alle woningen hebben een balkon of tuin. Er is een gemeenschappelijke tuin met veel groen en een groot terras. Er is voldoende gelegenheid voor parkeren eigen terrein.

Flexibiliteit

De gemeenschappelijke ruimten en de kamers voor het leerwerk-traject zijn van zodanige afmeting en zijn onderling zo gelegen dat zij in de toekomst eenvoudig tot (extra) woningen kunnen worden omgebouwd.

Installaties

Het Ouden Huis krijgt centrale nutsinvoeren die voor alle woningen worden gebruikt maar wel per woning worden bemeterd. Dit om de vaste nutslasten voor de bewoners te reduceren. Er is een gezamenlijke verwarmingsinstallatie met bij voorkeur koeling. Een Ouden Huis is bij voorkeur energie neutraal (nul op de meter).

Woningen

Het Ouden Huis heeft bij voorkeur 24 woningen, onder gegeven omstandigheden twee meer of minder. De huurprijzen liggen op maximaal €710,68 en voor het merendeel van de woningen op €592,55 (prijzen per 1 januari 2017). De woningen zijn geschikt voor zowel alleenstaanden als stellen.

  • Woonkamer met keuken
  • Eén of twee slaapkamers
  • Badkamer met toilet. Deze wordt zodanig ingedeeld dat zorg geboden kan worden. Er is een aansluiting voor wasmachine en droger. Hulpmiddelen kunnen gemakkelijk en uit het zicht worden opgeborgen. Het sanitair en alle accessoires zijn kwa kleur, materiaal en vormgeving op elkaar afgestemd.
  • Separaat toilet
  • Bergkast voor stofzuiger en dergelijke
  • (Buiten)berging
  • GO conform NEN2580 minimaal 45 m2 en maximaal 70 m2. Naar keuze investeerder kunnen woning groter zijn bij gelijkblijvende huurprijzen.
  • Privé buitenruimte (in geval van bestaande bouw is denkbaar dat dit niet altijd goed passend oplosbaar is)
  • Scootmobielen worden bij voorkeur in de eigen woning gestald.

Gemeenschappelijke ruimten

De eetkeuken en zitkamer ademen in alles huiselijkheid en hebben een GO van in totaal 120 m2. In de zitkamer bevindt zich de open haard. In de eetkeuken een grote, professionele maar wel huiselijke keuken waar dagelijks wordt gekookt. Daarnaast is er een klein kantoor van minimale afmetingen.

Woning Zorgdragers

De woning met tuin van de zorgdragers is zo gelegen dat hun privacy wordt gewaarborgd. De woning heeft een GO van circa 100 m2.

Kamers jongeren

Het Ouden Huis heeft vier kamers met gemeenschappelijke badkamer (zonder keuken) voor jongeren die leren en werken in Het Ouden Huis. De vier kamers hebben in totaal een GO van circa 60 m2.