Hoe wordt de zorg betaald?
De hulp en zorg die u vraagt, betaalt u via het persoonsgebonden budget (PGB) en eigen bijdragen. Het PGB kent drie wettelijke regelingen:
- de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) huishoudelijke hup en begeleiding
- de Zorgverzekeringswet (ZVW) thuiszorg
- de Wet langdurige zorg (WLZ) verpleeghuiszorg
Van welke regeling u gebruik kunt maken, hangt af van uw persoonlijke situatie. U krijgt hiervoor een indicatie, zodat u weet hoeveel geld u kunt besteden. Als u meer uren zorg vraagt dan u vanwege uw indicatie krijgt, betaalt u die zorg zelf. Daarnaast betalen alle bewoners of ze nu wel of geen zorgindicatie hebben een bijdrage voor de basisinfrastructuur van Het Ouden Huis. We noemen dat de dienstverlening. De kosten daarvan zijn per locatie verschillend en worden per locatie bekend gemaakt.
Hoe gaan jullie de zorg in Het Ouden Huis financieel regelen in vergelijking met thuiszorg en verpleeghuiszorg?
We richten ons werk kosten-efficiënt in. Het Ouden Huis is een eenvoudige organisatie, zonder tussenlagen en zonder managers. De zorgdrager zorgt voor de hulp die u vraagt en de dingen die gedaan moeten worden in en rond Het Ouden Huis. De overkoepelende organisatie van Het Ouden Huis doet die taken die het voordeligst centraal gedaan kunnen worden. Denk daarbij aan de administratie en het bewaken van de kwaliteit van de geboden hulp en zorg. De kosten blijven laag omdat de mensen die hulp en zorg verlenen in Het Ouden Huis geen tijd kwijt zijn aan reistijd en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan administratie. In Het Ouden Huis wonen altijd mensen die nachtzorg nodig hebben. Daarmee is voor iedereen in Het Ouden Huis dag- en nachtzorg dichtbij. De principes voor het krijgen van budget vanuit de WMO de ZVW of de WLZ zijn niet anders dan bij andere zorgverleners
Geldt voor mij een CAK bijdrage?
Voor uw hulp- en zorgvraag kunt u het persoonsgebonden budget (pgb) inzetten en als u dat wenst aanvullen met eigen middelen. Wanneer u gebruik maakt van een pgb Wlz of een pgb Wmo, dan betaalt u een eigen bijdrage aan CAK. Het CAK bepaalt uw eigen bijdrage onder andere aan de hand van uw inkomen, spaargeld en woonplaats.
Wat zijn de huurprijzen, servicekosten en eventuele zorgkosten?
Het Ouden Huis kent verschillende kosten. Die bestaan per maand uit:
- De huur van uw woning. Deze zal variëren tussen de 650 en 1.200 euro per maand. Bij de toewijzing wordt gekeken naar inkomen. dit is per locatie verschillend en wordt per locatie bekend gemaakt.
- De servicekosten. Deze zijn bedoeld voor schoonmaken en energieverbruik van de gangen en liften
- Kosten nutsbedrijven. De kosten voor energie, water, telefonie, televisie en internet voor uw woning, zijn afhankelijk van uw persoonlijke gebruik en zullen dus per huishouden verschillend zijn. Het Ouden Huis streeft met het gebouw naar zo laag mogelijke energielasten. Het kan zijn dat een deel van de deze kosten via servicekosten worden doorbelast en jaarlijks worden afgerekend. Dit kan per locatie verschillen.
- Voor het gebruik van algemene ruimten, voor de gesprekken met de zorgdrager, voor begeleiding van gezamenlijke activiteiten, voor kleine klusjes in en rond het huis, voor een spoedgevalletje zorg zoals griep o.i.d. sluit u een dienstverleningsovereenkomst. Dit prijs voor de dienstverlening kan per locatie verschillen.
- De kosten voor uw vraag naar hulp en zorg. Deze zijn sterk afhankelijk van de hulp en zorg die u vraagt aan Het Ouden Huis. Wanneer u op basis van uw hulp- en zorgvraag een indicatie heeft dan worden deze kosten daar geheel of bijna geheel uit gedekt.
- Huishoudens met lagere inkomens kunnen recht hebben op huur- en zorgtoeslag.
Zijn er ook appartementen die in aanmerking komt voor huurtoeslag?
Met Het Ouden Huis richten wij ons met name op de mensen met een AOW tot middeninkomen. Wanneer de huur maximaal € 808,06 (prijspeil 2023) bedraagt, komt de woning in aanmerking voor huurtoeslag. Als het gebouw wordt gefinancierd door een woningcorporatie ligt de huurprijsgrens voor het verkrijgen van huurtoeslag voor één- en tweepersoonshuishoudens bij maximaal € 647,19 (prijspeil 2023). Of en hoeveel huurtoeslag u krijgt, is afhankelijk van onder andere uw leeftijd, de samenstelling van uw huishouden, uw inkomen en uw vermogen.