In de media

Het Ouden Huis verschijnt vaak in de media. Lees en luister hieronder alle mediafragmenten over Het Ouden Huis.

Het Ouden Huis in inspiratiegids gemaakt in opdracht van ministerie van VWS.

Het Ouden Huis is in het nieuws met een nieuw boekwerkje dat is gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS. Hierin staan 8 voorbeelden van woonvormen waar jong en oud in één gebouw wonen. Klik hier om naar de inspiratiegids te gaan.

Het Ouden Huis in het AD, 12 december 2023

Het Algemeen Dagblad berichtte deze week over de komst van het nieuwe wooncomplex van Het Ouden Huis in Beneden-Leeuwen:

Artist impression van Het Ouden Huis in Beneden-Leeuwen waar jong en oud samen onder een dak leven. Het complex komt op de hoek van de Waterstraat en de Van Heemstraweg. © Het Ouden Huis

Jongeren en ouderen onder één dak in een nieuw wooncomplex in Beneden Leeuwen

Jongeren en ouderen krijgen samen onderdak in Beneden-Leeuwen. Op de hoek van de Van Heemstraweg en de Waterstraat komen maximaal 38 zorgclusterwoningen en 10 studio’s in één wooncomplex.

In de gunstigste planning zijn de woningen na de zomer van 2025 klaar op de nu nog agrarische grond in het oosten van het dorp.

Het wooncomplex wordt gebouwd door Het Ouden Huis. Dat is, zoals oprichters Leonard Smit en Karel van Berk zeggen, ‘een alternatief bieden dat past bij zelfstandige ouderen en bij deze tijd’. Senioren wonen er alleen of samen, met of zonder hulp- of zorgvraag. Ze worden niet gescheiden van hun partner omdat ze zorg nodig hebben en hoeven zich ook niet aan te passen aan een programma zoals in instellingen wel gebeurt. Daarmee houden ze volgens de initiatiefnemers zo veel mogelijk zelf de regie over hun dag.

‘Andere sfeer’

De jongeren die in hetzelfde complex wonen ‘brengen een andere sfeer mee’, vult de gemeente in een persbericht aan. ‘Ze maken contact met de bewoners en verrichten hand-en-spandiensten’.

Volgens de gemeente zijn de woningen in eerste instantie bedoeld voor mensen uit het dorp. De huur is op te hoesten voor mensen met een AOW-pensioen tot mensen met een middeninkomen. Ook voor starters is de huur ‘betaalbaar’.

Het gewijzigde bestemmingsplan ligt op dit moment ter inzage. Hoe het complex er precies uit komt te zien wordt later bekend. Naast een maximum van 38 zorgclusterwoningen en 10 studio’s is er ook ruimte op de grond voor een gebouw voor maatschappelijke doeleinden.

Nederland kent nu één Ouden Huis, in Bodegraven. Naast een nieuwe vestiging in Beneden-Leeuwen zijn er ook plannen voor een Ouden Huis in Gouda, Dodewaard, Haastrecht en Montfoort.

Karel van Berk van Het Ouden Huis, wethouder van West Maas en Waal Marieke van den Boom-Witzel en eigenaar van de grond en initiatiefnemer Benno Elbers van Elbers Landerijen BV (van links naar rechts) sloten een overeenkomst voor de bouw van een wooncomplex in Beneden-Leeuwen. © Gemeente West Maas en Waal

Het Ouden Huis in het RTL Nieuws, 31 mei 2023

RTL Nieuws maakte afgelopen week een mooie rapportage over student Rutger die bij ons in Het Ouden Huis woont.

Bron: RTL Nieuws

Sint-Gabriël klooster, februari 2023

In het Sint-Gabriël klooster, op een prachtige locatie tussen Haastrecht en Oudewater, wordt ook een Ouden Huis gerealiseerd. Tot voor kort werd het bewoond door de paters Passionisten maar zij hebben elders hun intrek genomen. In het klooster komen woonzorg-voorzieningen met in totaal 84 tot 90 woningen voor ouderen en mensen met een zorgindicatie. Het Amarehuis en Wonen Bij September gaan zich ook vestigen op het terrein.
Lees hier verder.

Foto Dunavast

Provincie overhandigt 2 woonsubsidies aan de gemeente Gouda, februari 2023

Pasgeleden heeft de provincie Zuid-Holland 2 woonsubsidies toegekend aan de gemeente Gouda. Op donderdag 2 februari heeft gedeputeerde Anne Koning deze subsidies persoonlijk overhandigd aan wethouder Rogier Tetteroo. De woonplannen van de gemeente sluiten goed aan bij de doelen van de provincie om geschikte en betaalbare woningen voor iedereen te bouwen. Lees hier verder.

Foto website Gemeente Gouda

Studenten wonen samen met ouderen in Het Ouden Huis – KRO-NCRV, april 2022

Marie-José is één van de drie studenten die samenwonen met de oudere bewoners in het Ouden Huis in Bodegraven. Best ongewoon, als student tussen de senioren. Maar voor Marie-José is het de perfecte oplossing als het gaat om het hebben van een eigen woonruimte als student. Hoe het haar in Het Ouden Huis vergaat, vertelt ze in dit interview met KRO-NCRV. Het interview met Marie-José begint op 20:09.

Marie-José is één van de drie studenten die samenwonen met de oudere bewoners in het Ouden Huis in Bodegraven. Best ongewoon, als student tussen de senioren. Maar voor Marie-José is het de perfecte oplossing als het gaat om het hebben van een eigen woonruimte als student. Hoe het haar in Het Ouden Huis vergaat, vertelt ze in dit interview met KRO-NCRV. Het interview met Marie-José begint op 20:09.

“Als een gemeente de woonzorgopgave écht belangrijk vindt, dan zorg je dat nieuwe plannen mogelijk worden” – Taskforce Wonen en Zorg, februari 2022

In dit interview met Taskforce Wonen en Zorg vertelt Karel van Berk over de eerste ervaringen van bewoners op de locatie in Bodegraven en welke lessen hij meeneemt naar zijn nieuwe projecten. Klik op de foto om het artikel te lezen.

Jong en oud woont samen: Het Ouden Huis verbindt generaties – Fractie Den Haan, november 2021

Liane den Haan van de politieke partij Fractie Den Haan nam tijdens een werkbezoek een kijkje in Het Ouden Huis in Bodegraven. Ze ging in gesprek met Karel van Berk, onder andere over de doorstroomproblemen op de woningmarkt. En wat Het Ouden Huis daarin kan betekenen. Liane: “Bouwen voor oud is goed voor jong, dat blijkt hier maar weer eens!” Klik op de foto om het artikel te lezen.

Ouderenzorg: het kan echt anders – Sociaal bestek, november 2021

Karel van Berk beschrijft in deze blog hoe een val van zijn moeder leidde tot de oprichting van Het Ouden Huis. Hij neemt u mee in de keuzes, afwegingen en geleerde lessen van de afgelopen jaren. Klik op de foto om het artikel te lezen.

Studentes wonen in seniorencomplex – Algemeen Dagblad, oktober 2021

De gemiddelde leeftijd in Het Ouden Huis is een stuk omlaag gegaan. Er wonen namelijk sinds kort drie studentes op onze locatie in Bodegraven! Zij doen vrijwilligerswerk in ruil voor een kamer. Maar dat is voor hen niet de belangrijkste reden om hier te wonen. Marie-José, één van de studentes zegt tegen het AD: “Het is vooral de ervaring die het onbetaalbaar maakt. Het is zo mooi om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Het geeft je studententijd een beetje extra: je leert meer over het leven”. Klik op de foto om het artikel te lezen.

Artikel in VIEWZ (BE), augustus 2021

Karel van Berk leverde een bijdrage in het toonaangevende Belgische tijdschrift VIEWZ met thema ‘visie en expertise in welzijn en zorg’. Karel: “Wie in Het Ouden Huis woont, hoeft niet meer te verhuizen. Wat er ook gebeurt.” Klik op de foto om het artikel te lezen.

‘Sleutels uitgereikt aan huurders Het Ouden Huis’ – Mozaïek Wonen, juli 2021

De nieuwbouw van het eerste Ouden Huis in Bodegraven én in Nederland is gereed. Vandaag donderdag 1 juli 2021 hebben de huurders van de 23 sociale huurappartementen de sleutel gekregen. Wethouder Dirk-Jan Knol overhandigde de sleutel aan de eerste huurder meneer Bunnik. Klik op de foto om het artikel te lezen.

‘Als je bouwt voor ouderen, dan stroomt het vanzelf door’ – Interview bij Taskforce Wonen en zorg, februari 2021

Nog even en dan is het zover. Dan opent Karel van Berk het eerste Ouden Huis in Nederland. In dit interview vertelt hij zijn visie over zorg op maat, financiering en de rol van de gemeente. Ook deelt hij zijn plannen voor de toekomst. Klik op de foto om het artikel te lezen.

‘Iedereen comfortabel oud’- Interview in Algemeen Dagblad, oktober 2020

Janet de Vos van het Algemeen Dagblad interviewde Karel over de award, wat dit voor hem betekent en de toekomstplannen die hij heeft voor meerdere locaties voor Het Ouden Huis. Klik op de foto om het artikel te lezen.

karel experience award

‘Gouderakker Karel van Berk pakt landelijke prijs met initiatief het Ouden Huis’ – Artikel in Algemeen Dagblad, oktober 2020

Een prijs voor Karel van Berk uit Gouderak. De initiatiefnemer van het Ouden Huis, wooncomplexen met de mogelijkheid tot 24-uurszorg voor bewoners op leeftijd, heeft de eerste editie van The Experience Award in de wacht gesleept. Klik op de foto om het artikel te lezen.

‘Eindelijk opent het eerste huis voor ouderen met en zonder zorgbehoefte in Bodegraven’ – Artikel in Algemeen Dagblad, juli 2019

Animo en draagvlak genoeg voor de plannen van Karel van Berk (57) uit Gouderak en zijn compagnon Leonard Smit uit Woerden. Toch lukte het maar niet om Het Ouden Huis waar ouderen met en zonder zorgbehoefte wonen en kunnen blijven wonen, te realiseren. Tot nu, want vandaag tekent Van Berk een samenwerkingsovereenkomst met Mozaïek Wonen voor de bouw van het eerste Ouden Huis van Nederland: in Bodegraven. Klik op de foto om het artikel te lezen.

‘Ouden Huis primeur voor Bodegraven’ – Artikel in Algemeen Dagblad, april 2019

Wethouder Dirk-Jan Knol (wonen) van Bodegraven laat weten dat de financiering rond is. Het Ouden Huis is een betaalbare woonvoorziening waar senioren zelfstandig kunnen wonen met 24 uur per dag de zorg van een inwonend gastgezin. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

Komt het eerste Ouden Huis in BOdegraven? Artikel in AD 20-10-2018

‘Schot in Bodegraafse vestiging Ouden Huis’ – Artikel in Algemeen Dagblad, oktober 2018

Het Algemeen Dagblad kopt dat Bodegraven waarschijnlijk de eerste plaats wordt met een vestiging van Het Ouden Huis: een betaalbare woonvoorziening waar senioren zelfstandig kunnen wonen met zorg van een inwonende zorgverlener. Het gaat om een nieuw complex aan de Vrije Nesse, naast Rijngaarde. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

Interview bij NPO Radio 1, februari 2018

Presentator Rob Oudkerk vraagt aan Karel van Berk of hij pleit voor keukentafelgesprekken in een eerder stadium. Karel beaamt dat voorkomen (preventie) sowieso beter is. Later in de uitzending licht hij toe dat er echter ook een alternatief is: zelfstandig blijven wonen mét zorg dichtbij, zodat je tot het einde thuis kunt blijven wonen. Beluister het fragment hierboven.

Interview bij RTV Apeldoorn, februari 2018

Karel van Berk in gesprek op de lokale radio in Apeldoorn over kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen. Beluister het interview hier.

AD_artikel foto

‘Zelfstandig samenwonen in Het Ouden Huis’ – Artikel in Algemeen Dagblad, april 2016

Klik op de foto om het artikel te lezen.