Algemene vragen

Vanaf welke leeftijd kan ik in Het Ouden Huis wonen?

In principe is Het Ouden Huis voor ouderen, maar bijvoorbeeld ook voor een 55-jarige met een chronische ziekte. De praktijk laat zien dat de leeftijd van onze bewoners ligt tussen de 75 en 100 jaar. *) BODEGRAVEN: Voor Het Ouden Huis in Bodegraven is er een minimale leeftijdsgrens van 55 jaar.

Kun je tot het laatst in het Ouden Huis blijven wonen?

Ja. In Het Ouden Huis is ook verpleeghuiszorg of terminale en palliatieve zorg. Verhuizen uit Het Ouden Huis is niet meer nodig ook al neemt de zorg toe. Dat is soms niet haalbaar. Bijvoorbeeld bij toenemend ongeremd gedrag of wanneer iemand in de nachten geholpen moet worden door 2 medewerkers in plaats van 1. Met betrokkenen zoeken we dan naar een beter passende woonomgeving.  Gelukkig komt het niet vaak voor dat iemand alsnog moet verhuizen.

Wat is het verschil tussen Het Ouden Huis en andere initiatieven voor wonen voor ouderen?

Andere initiatieven richten zich nagenoeg altijd op alleen verpleeghuiszorg of bijvoorbeeld één specifieke doelgroep zoals mensen met dementie of mensen met een heel hoog besteedbaar inkomen. Het Ouden Huis wil er zijn voor iedereen ongeacht of de vraag naar hulp en ondersteuning nu groot of klein is. U kiest er zelf voor om in Het Ouden Huis te wonen. Of u nu 60, 70, 80, 90 of 100 jaar bent. We zien bij de inschrijvers veel  mensen die wel zelfstandig willen wonen maar zeker willen weten dat zorg en hulp dichtbij is als het nodig is. Dat betekent dat iemand zonder zorgvraag ook in Het Ouden Huis kan gaan wonen. Mocht er later een zorgvraag ontstaan, dan kan u blijven wonen en is verhuizen niet nodig. Het maakt voor ons niet uit welke zorgvraag er kan ontstaan. Zo kan iedereen er blijven wonen.

Het Ouden Huis kiest bewust voor 24-uurs ondersteuning waardoor ook ongeplande zorgvragen opgelost kunnen worden. In de nacht doen we dat met een slaapwacht Dat is belangrijk om de door u gevraagde hulp en ondersteuning ook in de nacht te kunnen garanderen. Voor mantelzorgers is het fijn te weten dat er altijd professionele hulp aanwezig is ook als zij zelf niet beschikbaar zijn.

Het Thomashuis en de Herbergier zijn toch ongeveer hetzelfde?

Er zijn overeenkomsten, bijvoorbeeld de keuze voor een inwonende zorgverlener Deze beide huizen werken echter voor een specifieke doelgroep zoals mensen met een verstandelijke beperking of mensen met dementie. Een ander verschil is dat je geen eigen keuken hebt en niet zelfstandig woont.

Zijn er ook woningen voor alleenstaanden?

In Het Ouden Huis woont u in uw eigen huurwoning. U bepaalt zelf of u er alleen of met zijn tweeën gaat wonen.

Is Het Ouden Huis de oplossing voor ouderen die zelfstandig moeten blijven wonen en een lichte vraag naar hulp of zorg hebben?

Ja. Het Ouden Huis richt zich op ouderen met diverse zorgvragen variërend van geen behoefte aan hulp tot mensen met een zware (verpleeghuis)zorgvraag.

Kunt u misschien in de toekomst alles per mail sturen in plaats van met de post?

Wij vinden het belangrijk om iedereen die zich heeft ingeschreven te bereiken. Onder u zijn er mensen die graag per post onze informatie ontvangen. U kunt ons wel berichten dat u alleen per mail post wilt ontvangen. Dan zullen wij daarvoor zorgen. U kunt ook naast uw eigen mailadres ook die van familieleden of vrienden doorgeven, zodat ook zij op de hoogte worden gehouden.

Wordt er voor je gekookt in Het Ouden Huis?

Elke woning in Het Ouden Huis heeft een eigen keuken. U kunt dus zelf in uw eigen woning koken en eten. Maar u kunt ook mee eten in de gemeenschappelijke eetkeuken. Daar wordt dagelijks vers gekookt. Bewoners die willen helpen met koken zijn daarbij zeer welkom. De inwonende jongeren/studenten helpen vaak mee. In de gezamenlijke eetkeuken staan de pannen gewoon op het fornuis, net als thuis. U kunt uw maaltijd ook laten brengen in uw eigen woning.

Is er al een Ouden Huis in Nederland?

Er is één Ouden Huis in aanbouw in Bodegraven. Wij willen in heel Nederland Ouden Huizen bouwen. In verschillende plaatsen zijn we daar over in gesprek.

Mogen wij ook onze huisdieren meenemen naar Het Ouden Huis?

Wanneer u een huisdier heeft, dan kunt u die meenemen.

Als je zelf actief bent, mag je dan helpen?

Zeker. Dat wordt gewaardeerd maar het is geen verplichting.

Mag je je eigen stoel meenemen?

U bepaalt zelf welke meubels u meeneemt naar uw woning. In Het Ouden Huis woont u immers in uw eigen (huur)woning. U richt uw woning geheel naar uw eigen smaak in met eigen meubilair en De gemeenschappelijke eetkeuken en zitkamer wordt ingericht door Het Ouden Huis.

Bent u van plan koopwoningen te realiseren in Het Ouden Huis?

Nee. Wij richten ons op huurwoningen. Misschien dat er op termijn een variant met koopwoningen gaat komen. Indien u daar heel concreet wat mee wilt kunt u dat bij ons kenbaar maken.

HR-evb-20140911-3347