In het AD: “Jongeren en ouderen onder één dak in nieuw wooncomplex in Beneden-Leeuwen”

Artist impression van Het Ouden Huis in Beneden-Leeuwen waar jong en oud samen onder een dak leven. Het complex komt op de hoek van de Waterstraat en de Van Heemstraweg. © Het Ouden Huis

Jongeren en ouderen onder één dak in een nieuw wooncomplex in Beneden Leeuwen

Jongeren en ouderen krijgen samen onderdak in Beneden-Leeuwen. Op de hoek van de Van Heemstraweg en de Waterstraat komen maximaal 38 zorgclusterwoningen en 10 studio’s in één wooncomplex.

In de gunstigste planning zijn de woningen na de zomer van 2025 klaar op de nu nog agrarische grond in het oosten van het dorp.

Het wooncomplex wordt gebouwd door Het Ouden Huis. Dat is, zoals oprichters Leonard Smit en Karel van Berk zeggen, ‘een alternatief bieden dat past bij zelfstandige ouderen en bij deze tijd’. Senioren wonen er alleen of samen, met of zonder hulp- of zorgvraag. Ze worden niet gescheiden van hun partner omdat ze zorg nodig hebben en hoeven zich ook niet aan te passen aan een programma zoals in instellingen wel gebeurt. Daarmee houden ze volgens de initiatiefnemers zo veel mogelijk zelf de regie over hun dag.

‘Andere sfeer’

De jongeren die in hetzelfde complex wonen ‘brengen een andere sfeer mee’, vult de gemeente in een persbericht aan. ‘Ze maken contact met de bewoners en verrichten hand-en-spandiensten’.

Volgens de gemeente zijn de woningen in eerste instantie bedoeld voor mensen uit het dorp. De huur is op te hoesten voor mensen met een AOW-pensioen tot mensen met een middeninkomen. Ook voor starters is de huur ‘betaalbaar’.

Het gewijzigde bestemmingsplan ligt op dit moment ter inzage. Hoe het complex er precies uit komt te zien wordt later bekend. Naast een maximum van 38 zorgclusterwoningen en 10 studio’s is er ook ruimte op de grond voor een gebouw voor maatschappelijke doeleinden.

Nederland kent nu één Ouden Huis, in Bodegraven. Naast een nieuwe vestiging in Beneden-Leeuwen zijn er ook plannen voor een Ouden Huis in Gouda, Dodewaard, Haastrecht en Montfoort.

Karel van Berk van Het Ouden Huis, wethouder van West Maas en Waal Marieke van den Boom-Witzel en eigenaar van de grond en initiatiefnemer Benno Elbers van Elbers Landerijen BV (van links naar rechts) sloten een overeenkomst voor de bouw van een wooncomplex in Beneden-Leeuwen. © Gemeente West Maas en Waal